REFF - Faculty of Philosophy Repository
University of Belgrade - Faculty of Philosophy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   REFF
  • Etnologija i antropologija / Ethnology and Anthropology
  • Radovi istraživača / Researcher's publications - Odeljenje za etnologiju i antropologiju
  • View Item
  •   REFF
  • Etnologija i antropologija / Ethnology and Anthropology
  • Radovi istraživača / Researcher's publications - Odeljenje za etnologiju i antropologiju
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Odnos između tradicije, turizma i gastronomije: Gastronomska ponuda i kulinarsko nasleđe u salašarskom turizmu

The relationship between tradition, tourism and gastronomy: Cuisine and culinary heritage in 'salaš' (farm) tourism

Thumbnail
2013
1654.pdf (391.9Kb)
Authors
Banić Grubišić, Ana
Antonijević, Dragana
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
U radu se razmatra odnos između tradicije i turizma na primeru gastronomske ponude u okviru tzv. 'salašarskog turizma'. U poslednjoj deceniji salaši u Vojvodini su postali veoma popularna turistička destinacija i atrakcija kao vrsta ruralnog i kulturnog turizma. Salaši, koji su revitalizovani za potrebe turizma, u medijima i u turističkim brošurama predstavljeni su kao 'mesta povratka tradiciji', kao 'autentični čuvari kulinarskog nasleđa Vojvodine', stvarajući tako romantizovanu i idealizovanu predstavu o prošlosti vojvođanskih paora. U radu se ispituje na koji način su elementi tradicionalne kulture inkorporirani u turističku ponudu. Gastronomska politika restorana-salaša dovodi se u vezu sa globalnim aktivističkim 'pokretom spore hrane' (slow food movement) koji se zasniva na prehrambenim namirnicama koje se lokalno proizvode/gaje i na tradicionalnim tehnikama pripreme hrane. Rad je rezultat terenskih istraživanja salaša u Bačkoj i Banatu, koji su revitalizovani za potrebe turizma i... ugostiteljstva, kao i analize sadržaja medijskih predstavljanja salašarskog turizma.

The paper considers the relationship between tradition and tourism as exemplified by the cuisine on offer in so called 'salaš tourism'. Over the course of the last decade, farms in Vojvodina have become popular tourist destination and an attraction as a form of rural and cultural tourism. Farms which have been revitalized to meet the needs of tourism are represented as 'places of returning to tradition' in brochures and the media, thus creating a romanticized and idealized image of the past of Vojvodina peasants. The paper examines the ways in which elements of traditional culture are incorporated into the tourist offer. The gastronomic policies of salaš- restaurants is associated with the global 'slow food' movement which is based on locally grown and produced food and traditional preparation techniques. The paper is the result of fieldwork conducted in salaš-farms in Bačka and Banat, which have been revitalized as catering businesses and tourist attractions, as well as on the analysi...s of media representations of salaš tourism.

Keywords:
Vojvodina / turizam / tradicija / slow food / salaši / kulturni identitet / gastronomija / etno kuhinja / Vojvodina / tradition / tourism / slow food / salaš-farms / gastronomy / ethno cuisine / cultural identity
Source:
Etnoantropološki problemi, 2013, 8, 4, 1089-1108
Publisher:
  • Univerzitet u Beogradu - Filozofski fakultet - Odeljenje za etnologiju i antropologiju, Beograd
Funding / projects:
  • From Cultural Heritage to Modern Society - an anthropological study of Serbia (RS-177035)

DOI: 10.21301/eap.v8i4.10

ISSN: 0353-1589

[ Google Scholar ]
URI
http://reff.f.bg.ac.rs/handle/123456789/1657
Collections
  • Radovi istraživača / Researcher's publications - Odeljenje za etnologiju i antropologiju
Institution/Community
Etnologija i antropologija / Ethnology and Anthropology
TY  - JOUR
AU  - Banić Grubišić, Ana
AU  - Antonijević, Dragana
PY  - 2013
UR  - http://reff.f.bg.ac.rs/handle/123456789/1657
AB  - U radu se razmatra odnos između tradicije i turizma na primeru gastronomske ponude u okviru tzv. 'salašarskog turizma'. U poslednjoj deceniji salaši u Vojvodini su postali veoma popularna turistička destinacija i atrakcija kao vrsta ruralnog i kulturnog turizma. Salaši, koji su revitalizovani za potrebe turizma, u medijima i u turističkim brošurama predstavljeni su kao 'mesta povratka tradiciji', kao 'autentični čuvari kulinarskog nasleđa Vojvodine', stvarajući tako romantizovanu i idealizovanu predstavu o prošlosti vojvođanskih paora. U radu se ispituje na koji način su elementi tradicionalne kulture inkorporirani u turističku ponudu. Gastronomska politika restorana-salaša dovodi se u vezu sa globalnim aktivističkim 'pokretom spore hrane' (slow food movement) koji se zasniva na prehrambenim namirnicama koje se lokalno proizvode/gaje i na tradicionalnim tehnikama pripreme hrane. Rad je rezultat terenskih istraživanja salaša u Bačkoj i Banatu, koji su revitalizovani za potrebe turizma i ugostiteljstva, kao i analize sadržaja medijskih predstavljanja salašarskog turizma.
AB  - The paper considers the relationship between tradition and tourism as exemplified by the cuisine on offer in so called 'salaš tourism'. Over the course of the last decade, farms in Vojvodina have become popular tourist destination and an attraction as a form of rural and cultural tourism. Farms which have been revitalized to meet the needs of tourism are represented as 'places of returning to tradition' in brochures and the media, thus creating a romanticized and idealized image of the past of Vojvodina peasants. The paper examines the ways in which elements of traditional culture are incorporated into the tourist offer. The gastronomic policies of salaš- restaurants is associated with the global 'slow food' movement which is based on locally grown and produced food and traditional preparation techniques. The paper is the result of fieldwork conducted in salaš-farms in Bačka and Banat, which have been revitalized as catering businesses and tourist attractions, as well as on the analysis of media representations of salaš tourism.
PB  - Univerzitet u Beogradu - Filozofski fakultet - Odeljenje za etnologiju i antropologiju, Beograd
T2  - Etnoantropološki problemi
T1  - Odnos između tradicije, turizma i gastronomije: Gastronomska ponuda i kulinarsko nasleđe u salašarskom turizmu
T1  - The relationship between tradition, tourism and gastronomy: Cuisine and culinary heritage in 'salaš' (farm) tourism
EP  - 1108
IS  - 4
SP  - 1089
VL  - 8
DO  - 10.21301/eap.v8i4.10
ER  - 
@article{
author = "Banić Grubišić, Ana and Antonijević, Dragana",
year = "2013",
abstract = "U radu se razmatra odnos između tradicije i turizma na primeru gastronomske ponude u okviru tzv. 'salašarskog turizma'. U poslednjoj deceniji salaši u Vojvodini su postali veoma popularna turistička destinacija i atrakcija kao vrsta ruralnog i kulturnog turizma. Salaši, koji su revitalizovani za potrebe turizma, u medijima i u turističkim brošurama predstavljeni su kao 'mesta povratka tradiciji', kao 'autentični čuvari kulinarskog nasleđa Vojvodine', stvarajući tako romantizovanu i idealizovanu predstavu o prošlosti vojvođanskih paora. U radu se ispituje na koji način su elementi tradicionalne kulture inkorporirani u turističku ponudu. Gastronomska politika restorana-salaša dovodi se u vezu sa globalnim aktivističkim 'pokretom spore hrane' (slow food movement) koji se zasniva na prehrambenim namirnicama koje se lokalno proizvode/gaje i na tradicionalnim tehnikama pripreme hrane. Rad je rezultat terenskih istraživanja salaša u Bačkoj i Banatu, koji su revitalizovani za potrebe turizma i ugostiteljstva, kao i analize sadržaja medijskih predstavljanja salašarskog turizma., The paper considers the relationship between tradition and tourism as exemplified by the cuisine on offer in so called 'salaš tourism'. Over the course of the last decade, farms in Vojvodina have become popular tourist destination and an attraction as a form of rural and cultural tourism. Farms which have been revitalized to meet the needs of tourism are represented as 'places of returning to tradition' in brochures and the media, thus creating a romanticized and idealized image of the past of Vojvodina peasants. The paper examines the ways in which elements of traditional culture are incorporated into the tourist offer. The gastronomic policies of salaš- restaurants is associated with the global 'slow food' movement which is based on locally grown and produced food and traditional preparation techniques. The paper is the result of fieldwork conducted in salaš-farms in Bačka and Banat, which have been revitalized as catering businesses and tourist attractions, as well as on the analysis of media representations of salaš tourism.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu - Filozofski fakultet - Odeljenje za etnologiju i antropologiju, Beograd",
journal = "Etnoantropološki problemi",
title = "Odnos između tradicije, turizma i gastronomije: Gastronomska ponuda i kulinarsko nasleđe u salašarskom turizmu, The relationship between tradition, tourism and gastronomy: Cuisine and culinary heritage in 'salaš' (farm) tourism",
pages = "1108-1089",
number = "4",
volume = "8",
doi = "10.21301/eap.v8i4.10"
}
Banić Grubišić, A.,& Antonijević, D.. (2013). Odnos između tradicije, turizma i gastronomije: Gastronomska ponuda i kulinarsko nasleđe u salašarskom turizmu. in Etnoantropološki problemi
Univerzitet u Beogradu - Filozofski fakultet - Odeljenje za etnologiju i antropologiju, Beograd., 8(4), 1089-1108.
https://doi.org/10.21301/eap.v8i4.10
Banić Grubišić A, Antonijević D. Odnos između tradicije, turizma i gastronomije: Gastronomska ponuda i kulinarsko nasleđe u salašarskom turizmu. in Etnoantropološki problemi. 2013;8(4):1089-1108.
doi:10.21301/eap.v8i4.10 .
Banić Grubišić, Ana, Antonijević, Dragana, "Odnos između tradicije, turizma i gastronomije: Gastronomska ponuda i kulinarsko nasleđe u salašarskom turizmu" in Etnoantropološki problemi, 8, no. 4 (2013):1089-1108,
https://doi.org/10.21301/eap.v8i4.10 . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About REFF | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About REFF | Send Feedback

OpenAIRERCUB