REFF - Faculty of Philosophy Repository
University of Belgrade - Faculty of Philosophy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   REFF
  • Etnologija i antropologija / Ethnology and Anthropology
  • Radovi istraživača / Researcher's publications - Odeljenje za etnologiju i antropologiju
  • View Item
  •   REFF
  • Etnologija i antropologija / Ethnology and Anthropology
  • Radovi istraživača / Researcher's publications - Odeljenje za etnologiju i antropologiju
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Од природе до културе: храна и род у руралној Шумадији у 19. и почетком 20. века

From Nature to Culture: Food and Gender in Rural Šumadija in the 19th and at the Beginning of the 20th Century

Thumbnail
2021
full text (450.5Kb)
Authors
Велимировић, Данијела
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Истраживањем пракси и дискурса, који окружују производњу, потрошњу, припрему, послуживање и конзумацију хране настојаћемо да разоткријемо односе моћи и начине на које се концептуализовао род у руралној Шумадији у 19. и почетком 20. века. Бинарне опозиције између природе и културе, отвореног и затвореног, те мушког и женског као историјски и културно конструисане додатно ће расветлити институционализацију и структуру мушке превласти. Док производне и потрошачке праксе показују међузависност родова уз симболично преимућство мушкараца у отвореним и јавним просторима (надмоћ над Природом и у друштвеном домену), припрема, послуживање и конзумација хране као културни процеси везани за кућну сферу подразумевали су поредак у којем је владало апсолутно првенство мушкараца у односу на жене. Ипак, жене су суверено владале простором „млекара“ омогућујући деци привилегован приступ млечним производима. Историјскa анализа неочекивано је показала да је кување ...као знаковита женска радња могло привремено да падне на мушка плећа не доводећи у питање институционалне основе мушке владавине.

In this paper, we aspire to uncover the power relations and the ways of conceptualizing gender in rural Šumadija in the 19th and at the beginning of the 20th century by researching practices and discourses that concern production, consumption, preparation, the acts of serving, and the ingestion of food. The historically and culturally constructed binary oppositions between nature and culture, the open and the closed, and male and female, will furthermore illustrate the institutionalization and the structure of male domination. While the production and consumption display interdependence of genders – with the symbolic supremacy of men in open and public spaces (the control over Nature and within the public sphere) – the preparation, the acts of serving and ingesting the food, understood as cultural processes related to the domestic sphere, required the order which includes the absolute precedence of men over women. Nonetheless, wom...en ruled autonomously over the wooden constructions used to produce and store milk („mlekar“), thus providing the children with privileged access to the products at their own accord. Quite unexpectedly, the historical analysis showed that cooking as a remarkably female activity had the tendency to occasionally fall within the responsibilities of men without contesting the institutional framework of male domination.

Keywords:
храна / род / Шумадија / кулинарски троугао / Клод Леви-Строс / food / gender / the culinary triangle / Claude Lévi-Strauss
Source:
Гласник Етнографског института САНУ, 2021, 69, 2, 391-411
Publisher:
  • Етнографски институт САНУ

DOI: 10.2298/GEI2102391V

ISSN: 0350-0861 (print edition); 2334-8259 (online)

[ Google Scholar ]
URI
http://reff.f.bg.ac.rs/handle/123456789/4116
Collections
  • Radovi istraživača / Researcher's publications - Odeljenje za etnologiju i antropologiju
Institution/Community
Etnologija i antropologija / Ethnology and Anthropology
TY  - JOUR
AU  - Велимировић, Данијела
PY  - 2021
UR  - http://reff.f.bg.ac.rs/handle/123456789/4116
AB  - Истраживањем пракси и дискурса, који окружују производњу, потрошњу, припрему, послуживање и конзумацију хране настојаћемо да разоткријемо односе моћи и начине на  које  се  концептуализовао  род  у  руралној  Шумадији  у  19.  и  почетком  20.  века. Бинарне опозиције између природе и културе, отвореног и затвореног, те мушког и женског  као  историјски  и  културно  конструисане  додатно  ће  расветлити институционализацију и структуру мушке превласти. Док производне и потрошачке праксе  показују  међузависност  родова  уз  симболично  преимућство мушкараца  у отвореним  и  јавним  просторима  (надмоћ  над  Природом  и  у  друштвеном  домену), припрема, послуживање и конзумација хране као културни процеси везани за кућну сферу подразумевали су поредак у којем је владало апсолутно првенство мушкараца у односу на жене. Ипак, жене су суверено владале простором „млекара“ омогућујући деци привилегован приступ млечним производима. Историјскa анализа неочекивано је показала  да  је  кување  као  знаковита  женска  радња  могло  привремено  да  падне  на мушка плећа не доводећи у питање институционалне основе мушке владавине.
AB  - In  this  paper,  we  aspire  to  uncover  the  power  relations  and  the  ways  of  conceptualizing gender in rural Šumadija in the 19th and at the beginning of the 20th century by researching practices  and  discourses  that  concern  production,  consumption, preparation,  the  acts  of serving,  and  the  ingestion  of  food.  The  historically  and  culturally  constructed  binary oppositions between nature and culture, the open and the closed, and male and female, will furthermore illustrate the institutionalization and the structure of male domination. While the production  and  consumption  display  interdependence  of  genders  –  with  the  symbolic supremacy of men in open and public spaces (the control over Nature and within the public sphere) – the preparation, the acts of serving and ingesting the food, understood as cultural processes  related  to  the  domestic  sphere,  required  the  order  which  includes  the  absolute precedence of men over women. Nonetheless, women ruled autonomously over the wooden constructions used to produce and store milk („mlekar“), thus providing the children with privileged  access  to  the  products  at  their  own  accord.  Quite  unexpectedly,  the  historical analysis  showed  that  cooking  as  a  remarkably  female  activity  had  the  tendency  to occasionally  fall  within  the  responsibilities  of  men  without  contesting  the  institutional framework of male domination.
PB  - Етнографски институт САНУ
T2  - Гласник Етнографског института САНУ
T1  - Од природе до културе: храна и род у руралној Шумадији у 19. и почетком 20. века
T1  - From Nature to Culture: Food and Gender in Rural Šumadija in the 19th and at the Beginning of the 20th Century
EP  - 411
IS  - 2
SP  - 391
VL  - 69
DO  - 10.2298/GEI2102391V
ER  - 
@article{
author = "Велимировић, Данијела",
year = "2021",
abstract = "Истраживањем пракси и дискурса, који окружују производњу, потрошњу, припрему, послуживање и конзумацију хране настојаћемо да разоткријемо односе моћи и начине на  које  се  концептуализовао  род  у  руралној  Шумадији  у  19.  и  почетком  20.  века. Бинарне опозиције између природе и културе, отвореног и затвореног, те мушког и женског  као  историјски  и  културно  конструисане  додатно  ће  расветлити институционализацију и структуру мушке превласти. Док производне и потрошачке праксе  показују  међузависност  родова  уз  симболично  преимућство мушкараца  у отвореним  и  јавним  просторима  (надмоћ  над  Природом  и  у  друштвеном  домену), припрема, послуживање и конзумација хране као културни процеси везани за кућну сферу подразумевали су поредак у којем је владало апсолутно првенство мушкараца у односу на жене. Ипак, жене су суверено владале простором „млекара“ омогућујући деци привилегован приступ млечним производима. Историјскa анализа неочекивано је показала  да  је  кување  као  знаковита  женска  радња  могло  привремено  да  падне  на мушка плећа не доводећи у питање институционалне основе мушке владавине., In  this  paper,  we  aspire  to  uncover  the  power  relations  and  the  ways  of  conceptualizing gender in rural Šumadija in the 19th and at the beginning of the 20th century by researching practices  and  discourses  that  concern  production,  consumption, preparation,  the  acts  of serving,  and  the  ingestion  of  food.  The  historically  and  culturally  constructed  binary oppositions between nature and culture, the open and the closed, and male and female, will furthermore illustrate the institutionalization and the structure of male domination. While the production  and  consumption  display  interdependence  of  genders  –  with  the  symbolic supremacy of men in open and public spaces (the control over Nature and within the public sphere) – the preparation, the acts of serving and ingesting the food, understood as cultural processes  related  to  the  domestic  sphere,  required  the  order  which  includes  the  absolute precedence of men over women. Nonetheless, women ruled autonomously over the wooden constructions used to produce and store milk („mlekar“), thus providing the children with privileged  access  to  the  products  at  their  own  accord.  Quite  unexpectedly,  the  historical analysis  showed  that  cooking  as  a  remarkably  female  activity  had  the  tendency  to occasionally  fall  within  the  responsibilities  of  men  without  contesting  the  institutional framework of male domination.",
publisher = "Етнографски институт САНУ",
journal = "Гласник Етнографског института САНУ",
title = "Од природе до културе: храна и род у руралној Шумадији у 19. и почетком 20. века, From Nature to Culture: Food and Gender in Rural Šumadija in the 19th and at the Beginning of the 20th Century",
pages = "411-391",
number = "2",
volume = "69",
doi = "10.2298/GEI2102391V"
}
Велимировић, Д.. (2021). Од природе до културе: храна и род у руралној Шумадији у 19. и почетком 20. века. in Гласник Етнографског института САНУ
Етнографски институт САНУ., 69(2), 391-411.
https://doi.org/10.2298/GEI2102391V
Велимировић Д. Од природе до културе: храна и род у руралној Шумадији у 19. и почетком 20. века. in Гласник Етнографског института САНУ. 2021;69(2):391-411.
doi:10.2298/GEI2102391V .
Велимировић, Данијела, "Од природе до културе: храна и род у руралној Шумадији у 19. и почетком 20. века" in Гласник Етнографског института САНУ, 69, no. 2 (2021):391-411,
https://doi.org/10.2298/GEI2102391V . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About REFF | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About REFF | Send Feedback

OpenAIRERCUB