Kuvanjem do emancipacije? Ukus i gastronomsko nasleđe kao sredstvo pozitivne identifikacije
Апстракт
Odnos prema ukusu i„tradicionalnoj“ lokalno specifičnoj pripre- mi hrane ima značajno mesto u procesima identifikacije zajednice. On čini jednu od najznačajnijih poveznica s okruženjem iz kog potičemo ili kome pripadamo. Gastronomsko nasleđe upućuje upravo na specifično- sti regija koje pored drugih kulturnih aspekata identiteta imaju snažnu vezu sa samim geografskim i klimatskim karakteristikama prostora, a samim tim i tradicijama zajednice. Međutim, postavlja se pitanje da li se identifikacijski potencijal ukusa, kao sartrovski definisanog okidača sećanja, može upotrebiti na drugačije načine, koji nisu predominantno predstavljačko (turističko) sredstvo? Da li ukus može služiti okupljanju zajednice i njenom osnaživanju? Ovaj rad fokusiraće se na specifičan primer emisije„Amari Romani kuhinje“ autorke Laure Saitović, bazirane na upotrebi digitalnih medija i formata razvijanih za potrebe specifičnih tipova društvenih mreža (TikTok).„Amari Romani kuhinja“ definiše paletu ukusa i mirisa k...oje je nemoguće osetiti, ali koji kroz deskripciju postaju opipljivi i vrlo vešto se pretvaraju u tačku pozitivne samoidentifikacije.
Кључне речи:
gastronomsko nasleđe / digitalna sredstva / identifikacija / romska zajednicaИзвор:
Kulturne i kreativne industrije & baština: gastroheritage: Knjiga sažetaka, Drustvo za kulturni razvoj BAUO, Petrovac na Moru, Crna Gora, 2024, 37-37Издавач:
- Društvo za kulturni razvoj „Bauo“
Институција/група
Istorija umetnosti / History of ArtTY - CONF AU - Đođević, Marija AU - Đorđević, Ivan PY - 2024 UR - http://reff.f.bg.ac.rs/handle/123456789/6341 AB - Odnos prema ukusu i„tradicionalnoj“ lokalno specifičnoj pripre- mi hrane ima značajno mesto u procesima identifikacije zajednice. On čini jednu od najznačajnijih poveznica s okruženjem iz kog potičemo ili kome pripadamo. Gastronomsko nasleđe upućuje upravo na specifično- sti regija koje pored drugih kulturnih aspekata identiteta imaju snažnu vezu sa samim geografskim i klimatskim karakteristikama prostora, a samim tim i tradicijama zajednice. Međutim, postavlja se pitanje da li se identifikacijski potencijal ukusa, kao sartrovski definisanog okidača sećanja, može upotrebiti na drugačije načine, koji nisu predominantno predstavljačko (turističko) sredstvo? Da li ukus može služiti okupljanju zajednice i njenom osnaživanju? Ovaj rad fokusiraće se na specifičan primer emisije„Amari Romani kuhinje“ autorke Laure Saitović, bazirane na upotrebi digitalnih medija i formata razvijanih za potrebe specifičnih tipova društvenih mreža (TikTok).„Amari Romani kuhinja“ definiše paletu ukusa i mirisa koje je nemoguće osetiti, ali koji kroz deskripciju postaju opipljivi i vrlo vešto se pretvaraju u tačku pozitivne samoidentifikacije. PB - Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ C3 - Kulturne i kreativne industrije & baština: gastroheritage: Knjiga sažetaka, Drustvo za kulturni razvoj BAUO, Petrovac na Moru, Crna Gora T1 - Kuvanjem do emancipacije? Ukus i gastronomsko nasleđe kao sredstvo pozitivne identifikacije EP - 37 SP - 37 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_reff_6341 ER -
@conference{ author = "Đođević, Marija and Đorđević, Ivan", year = "2024", abstract = "Odnos prema ukusu i„tradicionalnoj“ lokalno specifičnoj pripre- mi hrane ima značajno mesto u procesima identifikacije zajednice. On čini jednu od najznačajnijih poveznica s okruženjem iz kog potičemo ili kome pripadamo. Gastronomsko nasleđe upućuje upravo na specifično- sti regija koje pored drugih kulturnih aspekata identiteta imaju snažnu vezu sa samim geografskim i klimatskim karakteristikama prostora, a samim tim i tradicijama zajednice. Međutim, postavlja se pitanje da li se identifikacijski potencijal ukusa, kao sartrovski definisanog okidača sećanja, može upotrebiti na drugačije načine, koji nisu predominantno predstavljačko (turističko) sredstvo? Da li ukus može služiti okupljanju zajednice i njenom osnaživanju? Ovaj rad fokusiraće se na specifičan primer emisije„Amari Romani kuhinje“ autorke Laure Saitović, bazirane na upotrebi digitalnih medija i formata razvijanih za potrebe specifičnih tipova društvenih mreža (TikTok).„Amari Romani kuhinja“ definiše paletu ukusa i mirisa koje je nemoguće osetiti, ali koji kroz deskripciju postaju opipljivi i vrlo vešto se pretvaraju u tačku pozitivne samoidentifikacije.", publisher = "Društvo za kulturni razvoj „Bauo“", journal = "Kulturne i kreativne industrije & baština: gastroheritage: Knjiga sažetaka, Drustvo za kulturni razvoj BAUO, Petrovac na Moru, Crna Gora", title = "Kuvanjem do emancipacije? Ukus i gastronomsko nasleđe kao sredstvo pozitivne identifikacije", pages = "37-37", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_reff_6341" }
Đođević, M.,& Đorđević, I.. (2024). Kuvanjem do emancipacije? Ukus i gastronomsko nasleđe kao sredstvo pozitivne identifikacije. in Kulturne i kreativne industrije & baština: gastroheritage: Knjiga sažetaka, Drustvo za kulturni razvoj BAUO, Petrovac na Moru, Crna Gora Društvo za kulturni razvoj „Bauo“., 37-37. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_reff_6341
Đođević M, Đorđević I. Kuvanjem do emancipacije? Ukus i gastronomsko nasleđe kao sredstvo pozitivne identifikacije. in Kulturne i kreativne industrije & baština: gastroheritage: Knjiga sažetaka, Drustvo za kulturni razvoj BAUO, Petrovac na Moru, Crna Gora. 2024;:37-37. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_reff_6341 .
Đođević, Marija, Đorđević, Ivan, "Kuvanjem do emancipacije? Ukus i gastronomsko nasleđe kao sredstvo pozitivne identifikacije" in Kulturne i kreativne industrije & baština: gastroheritage: Knjiga sažetaka, Drustvo za kulturni razvoj BAUO, Petrovac na Moru, Crna Gora (2024):37-37, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_reff_6341 .